Välkommen till artsyideas

Din vardag på en hostel och lite mer

Graviditeten

På en barnmorskemottagning får du som gravid stöd under och efter graviditeten. Dessutom får du stöd inför att bli förälder och de tankar, funderingar och den oro som kan uppstå. Hos en barnmorskemottagning kan du även få rådgivning kring vilka preventivmedel som passar dig samt testa dig för könssjukdomar.

Vid en graviditet är det vanligt att man så fort som möjligt efter man fått beskedet kontaktar en barnmorskemottagning. Man får då komma på ett första besök som har fokus på hälsa och fostrets miljö i magen. Ofta får man information och råd kring livsstil under graviditeten och hur exempelvis alkohol, rökning och läkemedel kan påverka fostret. Vid inskrivningen får man oftast träffa den barnmorska som kommer vara med under hela graviditeten. På andra besöket fortsätter diskussionen som ägde rum på det första besöket. Man kan även behöva lämna prover för att se till att allt är som det ska. Proverna kan vara exempelvis stick i fingret, blodprover i armvecket, urinprov och att ta blodtryck. Det är vanligt att blodvärdet är lägre i början av graviditeten, då kan man behöva tillsätta mer järn i kosten eller äta kosttillskott som innehåller järn. Det sker ungefär sex till tio besök på en barnmorskemottagning under en graviditet. På dessa besök tas det prover, sker samtal samt kontroller att fostret mår bra genom bland annat ultraljud.

familjeträffar

Det är vanligt att barnmorskemottagningar anordnar familjeträffar. Det kan dessutom finnas olika samtalsgrupper. Exempelvis för de som ska föda barn för första gången, för ensamstående, för unga, för de som fött barn tidigare eller för blivande medföräldrar.